Iz vrtca v šolo

Kako otrok postane samostojen

Otroka je v prvi vrsti, potrebno pripraviti na večjo samostojnost. Pustiti ga, da prespi pri najboljšem prijatelju ali da ostane pol ure sam doma, je dober preizkus samostojnosti. To lahko vsak starš mogoči otroku. Kajti v šoli se bo samostojnost od otroka pričakovala. Sam bo moral misliti na vrečko s športno opremo, kaj je za nalogo in ne izgubljati časa pri preoblačenju ali na poti domov.

Strpnosti se otrok nauči

Otrok bo v življenju veliko čakal. Čakal bo, da se ga pokliče, v razredu bo čakal na zvonec za konec pouka, čakal bo na hrano ... Otrok se čakanja mora naučiti. Starši se morajo o tem z otrokom večkrat pogovoriti in mu razložiti, zakaj mora počakati, zakaj mora biti potrpežljiv. Potreboval bo to, ko bo stal v vrsti za kruh, pri mesarju ali na pošti. Strpnosti se otrok nauči.

Vaditi boljšo učinkovitost

Otrok mora biti pri pouku pozoren. Tistim, ki bodo šolske ure samo "presedeli", ne bo lahko v šoli. Pravi čas mu je potrebno dati naloge, da se nauči prevzeti odgovornost. Priprava mize, hranjenje domače živali, pospravljanje otroške sobe in podobno. Pogosteje, ko bo delal takšne stvari, bolj bo pripravljen na izzive, ki ga čakajo v šoli.

Otroka lahko naučite izgubljati

Vaše otrok ne bo vedno na prvem mestu. Še več, včasih se ga bo celo kritiziralo. Naloga starša je, da otroka pripravi na takšno situacijo. Ne puščajte mu, da bo vedno zmagal v namiznih igrah ali v tekih. Zelo pomembno je, da zna otrok izgubiti brez da odstopi od nadaljnje igre. To bo v šoli še kako pomembna vrlina.

Otroka naučimo mirno sedeti

Mirno sedenje je za (prvo)šolske otroke zelo težka naloga. Zato ga moramo pripraviti na statične aktivnosti, ki ga bodo pripravile na manj gibanja: risanje, barvanje, ročno ustvarjanje, izrezovanje, igranje s sestavljankami ali druge namizne igre oziroma igralna opravila.

Naučite otroka izraziti svoje občutke

Pomembno je, kako se otrok počuti v šoli. Ali je ponosen na svoje uspehe, je morebiti preobremenjen, mu gre ponavljanje, se razume z ostalimi otroki. spodbujajte ga, da govori o svojih občutkih, spremljajte njegova razpoloženja, sprašujte ga, kaj mara (in kaj ne) in kaj mu je všeč. Otrok mora začutiti, da vam je njegovo mnenje pomembno in da je to resna zadeva za vas. Tudi vi mu povejte: "Danes se dobro počutim!" ali "Danes je bil pa res naporen dan!"

Naučite otroka narediti nalogo do konca

Vzdržljivost je za šolo zelo pomembna. Naredi vaš otrok stvari do konca ali obupa takoj, ko stvari postanejo monotone ali dolgočasne? Vzdržljivost je tudi vrlina, ki jo je potrebno vaditi. Kako? Na primer, dajte mu naloge, ki so krajše in lažje rešljive ter dvigujte raven zahtevnosti. Ko pride do trenutka, da bi izgubil voljo, mu ponudite pomoč in se mu pridružite za kratek čas.

Otrok se spretnosti nauči z vajo

Izrezovanje, barvanje in podobna opravila so koristne vaje za motoriko in odlična priprava za učenje pisanja. Dajte otroku papir, škarje in barvice ter ga spodbudite na izrezovanje in barvanje. Postopno dodajajte "kulije" s tanjšo konico. Bodite pozorni na pravilno držo pisala. Popravljanje nepravilne drže pisala je lahko zelo naporno in težko.

Priprava otroka za pot v šolo

Na poti do šole spremljajte otroka in se pogovarjajta, kaj vidita na poti. Ne zahajajte v prevelike podrobnosti. Vsak prometni znak ni potrebno na dolgo in široko razlagati. Prvošolci so na poti v šolo vznemirjeni, zato je pomembno pravilno obnašanje na cesti in na poti v šolo. Pustite mu, da sam "prehodi to pot". Razložite mu stvari, nato mu zaupajte. Če greste v šolo s kolesom, je to popolnoma druga perspektiva kot peš hoja v šolo. Dodatno mu razložite zadeve.

Otroci se veselijo začetka pouka

Naredite otroku veselje že pred začetkom prvega razreda. Skupaj kupite šolske pripomočke in potrebščine. Če bo otroku veliko pomenilo, mu za v šolo dajte tudi svojo fotografijo, da vas bo imel blizu tudi, ko ne boste z njim. Potrudite se, da bo pogovor o šoli pogost in da je to nekaj, kar prinaša veselje v družino.

Je moj otrok zrel za šolo?

Če niste prepričani ali bo vaš otrok dorasel zahtevam šole, se pogovorite z vrtčevsko vzgojiteljico. Vzgojiteljica vam bo lahko dala dobro primerjavo z drugimi otroki iste starosti.
 

Namesto povzetka...

Vse navedeno naredite skupaj z otrokom. Opazujte ga, če napreduje. Predvsem je pomembno ali se loteva nalog z veseljem. V situacijah, ki so problematične za njega, hitro popusti?
Ne bojte se, če vse ne funkcionira takoj. Otrok se mora domače počutiti na vseh področjih. Vsi, tudi otroci, imamo svoje dobre in slabe strani.
Poiščite nasvet, če ste v dvomih, da vaš otrok ni dorasel zahtevam. Pri tem vam lahko pomaga tudi šola.