OBNAŠANJE IN VREDNOTE ZA MIZO

Kako učimo otroke obnašanja za mizo? Zavedati se moramo, da to ni spretnost, s katero se rodimo, ampak se je naučimo. Ko se otrok uči posamezne veščine, je za to potreben čas, razumevanje in potrpežljivost.
 
Naloga staršev in skrbnikov je, da otroka naučijo kakšna je njihova vloga in kako se je potrebno obnašati. Zelo enostavno to naredimo tako, da pripravimo družinsko srečanje, kjer naučimo otroka pravilnega obnašanja za mizo. Igrajte se igre vlog, s katerimi boste utrdili njihovo znanje.
 
Pohvalite jih za njihov trud. S tem tudi utrjujete pravilno in pozitivno obnašanje. Pohvala je zelo pomembna. Ko otroka pohvalite, to naredite z velikim poudarkom. Kajti pohvala otroka spodbudi, da nadaljuje z enakim početjem.
 
Dogajanje okoli vas izkoristite za pogovor s svojimi otroki. Če greste v restavracijo na kosilo in opazite primer primernega ali neprimernega obnašanja – opozorite otroka na to in se o tem pogovorite. Izkoristite prizore na televiziji, v parku, v mestu, na avtobustu/vlaku … in se o njih pogovorite. Veste, otroci morajo najprej videti kaj od njih pričakujete, da bodo vedeli, kaj se od njih pričakuje. »Lepo se obnašaj!« ali »Priden bodi!« otroku pove bore malo. Bolj konkretni morate biti. Pomaga, če ji/mu na kratko opišete, kaj zahtevate od njih.  Na kratko.
 
Predno začnete z obrokom, vprašajte otroka kakšno je pravilno obnašanje za mizo, zakaj se moramo primerno obnašati in zakaj je to sploh pomembno. Kot pri vsaki stvari, tudi tukaj drži, da se največ naučimo, ko učimo druge. Pustite otroku da pokaže, kaj se je naučil. In ko pride na obisk babi in/ali dedi, pa le naj pokaže, kako se obnaša za mizo.

Pa veliko uspeha!

Ekipa Prvosolec.si