Prvošolec pred vstopom v šolo

Dragi starši,

Šola je pred vrati in kmalu se bo življenje spremenilo - tako vašim otrokom kot vam. Vemo, da vam roji po glavi cel kup vprašanj, povezanih z vašim otrokom. Kako bo, ali zna to in ono ...
Ampak gremo po vrsti. Še nekaj dni je do dneva D.

Ustavite se malo ob trenutnem odštevanju in poglejte svojega otroka. Najboljši/-a je, drži? Drži?
Seveda drži. Ste mu/ji to pred kratkim tudi povedali? Kar dajte. Naj bo ponosen/-a.

A ponosna drža ne bo dovolj za suvereno obvladovanje različnih potreb v prvem razredu. Šola je le šola. Ponujamo vam nekaj iztočnic za premislek ali vaš otrok, bodoči prvošolec/-ka, obvlada nekaj izpostavljenih osnov, potrebnih za vstop v šolo.

Torej, ob vstopu v šoloje zaželeno, da otrok samostojno obvlada:
  1. Osnovne higienske spretnosti: Slačenje in oblačenje pred in po lulanju ali kakanju, brisanje ritke, umivanje rok.
  2. Skrb za lastnino: Prepozna svoja oblačila, dobro je, da jih zna zložiti (telovadba), da se zna samostojno preobleči, zapenjanje gumbov in zadrg ter da zna pospraviti za seboj.
  3. Poslušanje in upoštevanje odrasle osebe: Ali otrok sliši in upošteva navodila, ki mu jih dajete ali zna počakati ali stvari zahteva zdaj in takoj.
Izpostavili smo samo nekaj podrobnosti, na katere ste lahko kot starši pozorni in jih opazite. Če jih vaš otrok še ne obvlada, si naredite plan in jih "zdrilajte" v enem mesecu. Splačalo se bo. Otrok bo ponosen, vam pa se bo fino zdelo. In po mesecu dni si lahko rečete - misija dokončana.

Za konec pa vas opozarjamo še na eno, prav nič nedolžno zadevo. Preverite pri svojem otroku držo svinčnika ali barvice. Prijem mora biti pincetni! Pika! Konec debate.
Če ni, opozorite otroka in ga popravljajte. Sedaj se še da. Lažje je pisati na pincetni način. Poleg tega je kasneje tako lažje pisati z nalivnikom.

Želimo vam čim več razigranih poletnih dni, preživetih z otrokom. Ker ti bodo šli v zgodovino, saj bodo zadnji pred vstopom v šolo.
Kjer pa bo vse drugače ...

Ekipa Prvosolec.si